Nieuwe CDT-wetgeving treedt in werking per 1 juli 2025

Links een zwarte tablet met de interface van Mobitab-CDT, rechts een smartphone met de CDT-Only app geopend.

Vanaf 1 juli 2025 treedt de langverwachte wetgeving rond de Centrale Database Taxivervoer (CDT) officieel in werking. Daarmee kunnen taxichauffeurs hun ritgegevens direct en digitaal aanleveren aan de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Het doel: toezicht versimpelen, administratie verlichten en sneller kunnen ingrijpen bij misstanden.

De nieuwe regels zijn opgenomen in het aangepaste Besluit Personenvervoer 2000. Hoewel de overstap naar de CDT vanaf 1 juli al is toegestaan, geldt er een overgangsperiode tot 1 januari 2028. Tot die datum mogen taxiondernemers zelf kiezen of ze blijven werken met de huidige Boordcomputer Taxi (BCT) of al overstappen op een CDT-oplossing.

De introductie van de CDT betekent dat rit- en chauffeursgegevens niet langer lokaal via een BCT worden opgeslagen, maar centraal worden verwerkt in een beveiligde database. Hiermee krijgt de ILT realtime inzicht in belangrijke vervoersdata. Inspecties worden zo eenvoudiger, sneller en minder belastend voor chauffeurs.

Tijdens de overgangsperiode blijven de regels rondom arbeids- en rusttijden gewoon gelden. De ILT voert controles uit met behulp van een speciaal ontwikkelde toezicht-tool binnen de CDT, waarmee gericht gecontroleerd kan worden op naleving van wet- en regelgeving.

Volgens Carol, waarnemend vakgroepcoördinator personenvervoer, verandert er in de praktijk weinig aan de werkwijze van de inspecties zelf:

“Voor ons is de CDT gewoon een nieuw middel om taxichauffeurs te inspecteren. Dankzij de CDT hebben we de informatie sneller voorhanden en kunnen wij gerichter werken. Zo kunnen we ons beter richten op ondernemers die zich niet aan de regels houden.”

De nieuwe wetgeving biedt ruimte voor voorbereiding. Taxiondernemers kunnen zelf bepalen wanneer ze overstappen binnen de overgangstermijn. Dit kan via een erkende ICT-oplossing of een zelfontwikkelde tool, zolang deze voldoet aan de wettelijke vereisten én gekoppeld is aan de CDT.

Voor zelfstandige chauffeurs is er bijvoorbeeld de CDT-Only app, terwijl grotere bedrijven gebruik kunnen maken van oplossingen zoals de Mobitab-CDT mobiele dataterminal. Ook de bekende Cabman MDT voldoet aan de nieuwe wetgeving.

Met de CDT hoeft een inspecteur niet langer data handmatig uit te lezen uit een BCT. Dit bespaart tijd tijdens controles en vermindert de administratieve druk voor ondernemers. Bovendien sluit het systeem aan bij de bredere ambitie van de ILT om informatiegestuurd en risicogericht te werken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *